onsdag 17 oktober 2012

Innanfönster på plats

När vi köpte vårt lilla Egnahem visste vi ingenting om innanfönster. I vår första omgång av renoveringsiver så följde vi alla råd och bytte ut alla fönster i vårt hus. När vi sedan lärde oss mer och mer, så förstod vi att det egentligen var helt onödigt att slänga ut fönster med kärnvirke från 30-talet. Så när vi 10 år senare skulle bygga ut huset, så bestämde vi oss för att sätta in de gamla (som vi tack och lov aldrig slängde, utan bara ställde ut i ladan...) i den nya utbyggda delen. Vi lade ner mycket tid på fönsterrenovering, men det var inte omöjligt. Och innanfönster är en extra dimension liksom!

Men inget visste vi om dom... Det var verkligen "trial and error".  När ska man sätta in innanfönstren egentligen? Någon av de äldre i byn sa att det får inte ske för sent, då blir det absolut kondens emellan. "Vitmossa mellan fönstren är bäst!" "Ett litet kar med salt!" Det där med saltet har jag aldrig provat själv, men läs gärna Kerstins "fönsterinlägg", hon använder fönstervadd och saltkar.

Det har blivit så att älgjakten här i Värmland har blivit ett bra riktmärke, då ska helst innanfönstren vara isatta. Det är något jag gillar med att bo på landet. Livet är liksom indelat i perioder, före eller efter älgjakten, eller mârten, eller förste maj, osv... I år var jag något sen med att få in dom, men innan älgjaktens sista dag, förra fredagen, så var de på plats.

I början av vår renoveringsresa, var det mest från Gysinges kataloger jag hämtade kunskap. Där stod det att det är så praktiskt att ha innanfönstren på gångjärn, och fällbomsbeslag. Då kan man öppna fönstren för vädring även under vintern. Jag lade ner många tusenlappar på gångjärn och beslag. Det var dock ingen som påpekade att kanske inte ALLA fönster måste vara öppningsbara (fast jag kanske inte hade lyssnat:) Det var ett helsike att få till de där gångjärnen. Men jag gjorde det helt själv. Våra innanfönstren hade dock passform för att sitta utan gångjärn (tror faktiskt att de bara spikades fast lite lätt med dyckert spik). Med gångjärn blev det för trångt. Jag fick hyvla en hel del på bågarna för att få till passformen. Och när man väl har fått tätt så vill man inte gärna hålla på att öppna fönstren!


Första åren hade vi väldigt mycket problem med kondens mellan fönstren, på övervåningen. Det får inte vara för tätt i ytterbågen. Där måste luften kunna cirkulera. Det måste dock vara helt tätt i innerbågen. Ingen varmluft får läcka ut. Kondens bildas när varm luft möter kall. Och blir det kondens är det något som är fel. Att det blir mer kondens på övervåningen beror ju säkert på att värmen stiger uppåt. Det var värst i de två gavelrummen på norrsidan. De nyrenoverade förnstren började till och med flaga av all fukt. Det blev dock mycket bättre när vi hyvlade av ytterbågen (ganska mycket!), så det blev en tydlig springa runt om bågen. Ytterbågen hade varit för tät! Ett bra tips är att klämma in små små träbitar så inte bågen åker ned eller för långt in så det blir tätt. Här syns den lilla träbiten.

Sedan är kruxet att få det helt tätt inåt. Jag tror faktiskt det är lättare om man INTE har innanfönstren på gångjärn, utan fäster dom med en skruv. Då kan man använda klisterremsor. Vi har använt ulllister som vi häftat fast, men också kompletterat med linlister. Har ni kanske någon erfarenhet vilken som är bäst? Både ull och lin har ju liknande egenskaper vad gäller att buffra fukt och isolera. Varje gång jag ska häfta fast tätningslister svär jag så det osar över häftapparater! (Finns inga anpassade för kvinnohänder och LÄTTA att använda??? Ändå tycker jag själv att jag är rätt stark:)

Emellan bågarna har jag använt mig av fönstervadd på rulle. Vadden ligger på papper och man klipper av önskad längd och rullar med pappret inuti. Den är relativt lätt att få tag på. Finns tom i vår lokala Ica-butik.

Syftet är väl att eventuell fukt ska sugas upp. Vitmossa funkar också, liksom sk "korvar" i tyg, men ngt sädesslag i. Dessa har jag fått av en snäll människa, som sytt dom i ett linnetyg från Klässbols linneväveri.

Kolla in miss Universums "korvar"... Hon har gjort fler snygga i olika tyger.

Ps. I lördags var jag på en väldigt inspirerande Feng Shui- kurs hos Sussie. Nästa inlägg kommer handla om tankar som väcktes där...

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Vilket bra inlägg! Jättespännande att läsa om er "resa" genom innanfönstervärlden. Jag kunde ingenting om innanfönster när jag flyttade hit. Men det kunde min man som tur var.De som bodde här före oss hade inte vadd emellan och inte klisterremsor, men så frös de också i 20 år. Det gör inte vi.

Anonym sa...

Otroligt bra inlägg som tar upp det som för mej har varit självklart.
Bätte än Gysinge handbok ;-) (där vill de ju sälja så mycet material som möjligt, t ex gångjärn).

Jag är ju uppvuxen med innanfönster och hjälpte ibland mamma höst och vår då jag var lagom stor. Hemma hade vi också fönstervadd mellan bågarna :-)

Om innanfönsterbågen inte hängs på gångjärn har vi här i Universumet och i mitt barndomshem två spintar i bågen som stoppas in i småsmå hål i karmen och styrs då upp i rätt läge.

Anonym sa...

Hej Egnahem. Har du någon e-postadress? Jag skulle vilja nå dig den vägen om det går. På min blogg kan du under kontakt hitta min mejladress.

Åsa sa...

Tack för alla fina tips om innanfönster!

Vi har många av dem på Östergården, förutom ett nyare fönster från 70-talets slut. Det är där vi får kondens, inte i de gamla fönstren när vi använder vadd, ylle och remsor av papp.

Femte året i Hjo sa...

Hej!
Här har vi tydligen hittat allt vi behöver för våra immiga fönster. Hustrun är överförtjust.